Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητά υποκατάστατα της ρίζας του δοντιού. Τοποθετείται ένα εμφύτευμα όταν λείπει ένα δόντι και θέλουμε να κατασκευάσουμε μια μεμονωμένη στεφάνη (θήκη) ή περισσότερα εμφυτεύματα όταν λείπουν πέραν του ενός ή όλα τα δόντια και θέλουμε να κατασκευάσουμε γέφυρες. Με τα εμφυτεύματα απολαμβάνει κανείς άριστη μάσηση, ορθή άρθρωση στην ομιλία και έχει την ίδια αίσθηση όπως πριν χάσει τα δόντια του. shutterstock_156787064

 

Από τι κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από τιτάνιο. Το τιτάνιο είναι υλικό απόλυτα βιοσυμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ορθοπαιδική. Το τιτάνιο δεν κρύβει κανένα κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς ούτε προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ασφαλή και η πλέον ιδανική λύση για την αντικατάσταση των χαμένων φυσικών δοντιών.

Τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων:

  • Δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τα διπλανά δόντια τροχίζοντας τα για να τοποθετήσουμε συμβατικές προσθετικές εργασίες (π.χ γέφυρα).
  • Τα εμφυτεύματα διατηρούν τον όγκο και το σχήμα του οστού των γνάθων και γενικότερα του προσώπου (διαφορετικά μετά την εξαγωγή των δοντιών απορροφάται το κόκκαλο των γνάθων). Έτσι τα εμφυτεύματα δίνουν την αίσθηση και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών.
  • Ύψιστη συγκράτηση και σταθερότητα στις περιπτώσεις τεχνητών οδοντοστοιχιών με αποτέλεσμα καλύτερη μασητική ικανότητα και αισθητική.
  • Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί κανείς κόλλα οδοντοστοιχιών.

Ασθενείς κατάλληλοι για εμφυτεύματα;

Ασθενείς με υγιές ιατρικό ιστορικό, όπως και ελεγχόμενες γενικές νόσους (μετά από συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό) είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η μεγάλη ηλικία σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αντένδειξη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα είναι να υπάρχει επαρκής ποσότητα οστού έτσι ώστε το εμφύτευμα να είναι σταθερό. Ειδική ακτινογραφική εξέταση μας πληροφορεί για το πόσο κόκκαλο υπάρχει. Σε περιπτώσεις έλλειψης οστού, με σύγχρονες τεχνικές ανάπλασης δημιουργούμε το απαραίτητο για το εμφύτευμα οστούν. shutterstock_58440412

 

Ποσοστό επιτυχίας εμφυτευμάτων:

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία και κυρίως την εξειδίκευση του γιατρού. Ο Περιοδοντολόγος ως οδοντίατρος ειδικός στις παθήσεις ούλων και οστού της γνάθου, ιστοί μετά τους οποίους έρχεται σε άμεση επαφή ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ο πλέον κατάλληλα εξειδικευμένος γιατρός για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Στο Ιατρείο μας τοποθετούμε εμφυτεύματα με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 99%. Κάθε εμφύτευμα συνοδεύεται από πιστοποιητικό γνησιότητας εκ Σουηδίας και στην ατυχή περίπτωση αποτυχίας το εμφύτευμα αφαιρείται πολύ εύκολα και αντικαθίσταται με νέο χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή. Εδω αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι υπάρχει πληθώρα εταιριών εμφυτευμάτων (πάνω από 100), λιγότερες από πέντε παράγουν εμφυτεύματα με επιστημονικά τεκμηριωμένη παρακολούθηση όσο αφορά τη συμπεριφορά τους σε βάθος χρόνου. Κατά συνέπεια θα πρέπει κάποιος να είναι προσεκτικός στην επιλογή των εμφυτευμάτων και να μην πέσει στην παγίδα χρήσης φθηνότερων εταιριών που δεν δίνουν καμιά επιστημονική εγγύηση για τα προϊόντα τους. Δεν είναι όλα τα εμφυτεύματα ίδια.

Διαδικασία εμφύτευσης:

Η διαδικασία της εμφύτευσης είναι ανώδυνη και πολύ απλή. Αρχικά χορηγείται τοπική αναισθησία όπως αυτή που χορηγείται στα σφραγίσματα. Δημιουργείται μετά ένα άνοιγμα στο ούλο και τοποθετείται το εμφύτευμα. Στο τέλος γίνεται συρραφή της περιοχής και καλύπτεται το εμφύτευμα έτσι ώστε να γίνει ένα με το οστούν της γνάθου (οστεοενσωμάτωση). 2-4 μήνες μετά αποκαλύπτεται το εμφύτευμα και κατασκευάζεται η προσθετική εργασία όπως γίνεται και στα φυσικά δόντια.

Άμεση Φόρτιση (δόντια σε μια μέρα) :

Όταν κατά τη διαδικασία εμφύτευσης το εμφύτευμα ενωθεί πολύ σφιχτά με το οστούν της γνάθου τότε είναι δυνατή η άμεση τοποθέτηση ενός προσωρινού τεχνητού δοντιού πάνω στο εμφύτευμα. Το μόνιμο τεχνητό δόντι τοποθετείται 3-4 μήνες μετά.

Συμπτώματα μετά τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος:

Με το πέρας της επέμβασης χορηγείται στον ασθενή ένα παυσίπονο και μερικές φορές αντιβιοτικά. Ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει πόνο παρά μόνο μικρό οίδημα (πρήξιμο) για τις πρώτες τρεις ημέρες. Δεν χρειάζεται επομένως να απέχει κανείς από την εργασία του ή από πάσης φύσης κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς κατά τα λεγόμενά τους αντιμετωπίζουν συμπτώματα πολύ ηπιότερα των αναμενόμενων.

Φροντίδα των εμφυτευμάτων:

Η φροντίδα που οφείλει να ασκεί κανείς για τα εμφυτεύματα δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντίστοιχη για τα φυσικά δόντια. Σωστή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στον επεμβαίνοντα Περιοδοντολόγο προς πρόληψη πιθανών προβλημάτων (περιεμφυτευματίτιδα) είναι υψίστης σημασίας και διασφαλίζουν μακροχρόνια επιτυχία των εμφυτευμάτων shutterstock_107639858

 

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες βλ. σχετικό video